Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Lieve mama (to be),

Als moeder in spe begrijp ik als geen ander hoe bijzonder de periode van zwangerschap is. Zwangerschap is een magische reis vol veranderingen, en je huid is daarop geen uitzondering. Terwijl je je voorbereidt op de komst van je kleintje, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de veranderingen die je huid doormaakt tijdens deze bijzondere periode.

Zo verzorg je je huid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam talloze veranderingen, en je huid is daar een reflectie van. Sommige vrouwen ervaren een stralende, gezonde gloed, terwijl anderen te maken krijgen met onzuiverheden en andere huidproblemen. Deze veranderingen worden voornamelijk veroorzaakt door hormonale schommelingen, veranderingen in de bloedsomloop en een verhoogde productie van talg.

The 'Glow'
Sommige vrouwen zijn gezegend met een zwangerschapsgloed, ook wel bekend als de pregnancy glow. Tijdens de negen maanden van je zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan, wat kan resulteren in een gezonde blos. Heb jij het geluk om deze stralende gloed te ervaren? Lucky you! Helaas geldt dit niet voor iedereen. Sommige vrouwen krijgen te maken met een vlekkerige, droge huid of worden geconfronteerd met bijvoorbeeld spider neavi (kleine rode puntjes in het gezicht) en puistjes.

Acne en onzuiverheden
Als je niet gezegend bent met een zwangerschapsgloed, maar juist met onzuiverheden, is het van belang om extra aandacht aan je huid te besteden. De verhoogde talgproductie en hormonale veranderingen kunnen leiden tot verstopte poriën en puistjes. Een goede reiniging is essentieel. Controleer ook de ingrediënten van je make-up, want sommige producten kunnen je huid irriteren. Vergeet niet om elke avond je make-up te verwijderen en gebruik te maken van een milde gezichtsreiniger. Gebruik altijd een hydraterende dag- en nachtcrème om je huid soepel te houden. Vermijd het gebruik van scrubs, omdat deze je huid kunnen beschadigen, zelfs als ze mild lijken te zijn. De "Enzym cream peeling" van Dr. Belter is een perfecte milde exfoliant om te gebruiken tijdens je zwangerschap. 

Zwangerschap en de zon
Onder invloed van hormonen in combinatie met blootstelling aan de zon, kan je huid meer pigment produceren, wat kan leiden tot een zwangerschapsmasker: verkleuringen in je gezicht. Deze verkleuringen komen vaak voor op het voorhoofd, rond de lippen en soms ook op de wangen. Daarom is het essentieel om je huid meerdere keren per dag goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Als je dit niet doet, vergroot je de kans op het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker. Onthoud ook dat een zwangerschapsmasker niet altijd verdwijnt na de bevalling. Lees meer over het voorkomen en behandelen van een zwangerschapsmasker in mijn vorige blog.

Jeuk
Veel zwangere vrouwen ervaren jeuk, veroorzaakt door verschillende factoren zoals de rek van de huid en hormonale veranderingen. Daarnaast kan de lever meer moeite hebben met het afvoeren van galzuren, wat ook jeuk kan veroorzaken. Hier heb ik tijdens de eerste zwangerschap van Xavi ook last van gehad. Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden, kun je de jeuk verminderen. Gebruik een voedende bodylotion of pure amandelolie. Een tip van mij: breng de "Douche en badolie" van Dr. Belter aan onder de douche of kies voor een verzorgende doucheschuim die je huid niet uitdroogt. Smeer je na het douchen in met de "Perfect recovery body cream"

 

Striae
Onder invloed van hormonen en de uitrekking van je huid, kunnen er striae ontstaan. Striae zijn grotendeels genetisch bepaald, dus er is weinig wat je kunt doen om ze te voorkomen. Veel vrouwen krijgen striae, en het is niets om je voor te schamen. Het hoort bij het proces van moeder worden! Striae ontstaan wanneer de huid te snel uitrekt en er kleine scheurtjes ontstaan in het bindweefsel. Regelmatig insmeren met een speciale zwangerschapsolie of zwangerschapsbalsem kan helpen om je huid soepel te houden.

De mommy (to be) glow behandeling

Als toegewijde schoonheidsspecialiste begrijp ik hoe belangrijk het is om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan je huid. Daarom heb ik de Mommy to be Glow gezichtsbehandeling samengesteld, speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van zwangere vrouwen.

Tijdens deze 75 minuten durende behandeling analyseer ik eerst grondig de behoeften van je huid. Vervolgens pas ik de behandeling aan op basis van het trimester waarin je je bevindt en eventuele huidproblemen die je ervaart.

De behandeling omvat:

Huidanalyse: Een grondige analyse van je huidconditie.

Dubbele oppervlaktereiniging: Verwijdert vuil, olie en onzuiverheden.

Milde dieptereiniging: Reinigt de poriën grondig zonder de huid uit te drogen.

Wenkbrauwen in model epileren: Voor een verzorgde uitstraling.

Ontspanningsmassage: Van gezicht, hals, nek en decolleté, inclusief een voedend ampul.

Alginaat masker of vliesmasker: Speciaal geselecteerd op basis van je huidtype en behoeften.

Dagverzorging: Hydrateert en beschermt je huid.

Investering: €99,50

Waarom kiezen voor de Mommy to be Glow behandeling?

Als je zwanger bent, verdien je zeker een extra verwenmoment, en wat is er nu beter dan een ontspannende gezichtsbehandeling om jezelf te verwennen en je huid wat extra liefde te geven? Of je nu last hebt van onzuiverheden, pigmentatieproblemen of gewoon wat extra ontspanning nodig hebt, deze behandeling is speciaal ontworpen om aan jouw unieke behoeften te voldoen.

Als ervaren schoonheidsspecialiste en expert op het gebied van huidverzorging, geloof ik in de kracht van holistische schoonheidsbehandelingen. Door te kiezen voor een totaalaanpak van huid, hoofd en gevoel, zul je niet alleen zichtbare resultaten zien, maar je ook van binnenuit stralend voelen.

Bij Schoonheidssalon Beautique Myrèn streven we ernaar om elke vrouw te helpen haar ware schoonheid te onthullen, zodat ze zonder dikke lagen make-up en met vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet kan treden. Of je nu een ervaren moeder bent of je eerste kindje verwacht, wij heten je van harte welkom in onze salon.

Liefs,

Myrèn

Meer artikelen

Stralend zwanger: tips voor een zwangerschapsmasker

Welkom bij Schoonheidssalon Beautique Myrèn in Deventer, waar ik, Myrèn in 't Hof, je begeleid naar een stralende huid tijdens je zwangerschap. Zwangerschap is een prachtige fase van het leven, maar het kan gepaard gaan met uitdagingen zoals zwangerschapspigmentatie, ook bekend als een zwangerschapsmasker. In dit artikel deel ik alles wat je moet weten over dit veel voorkomende huidprobleem en bied ik veilige en effectieve oplossingen voor een stralende huid tijdens je zwangerschap.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Zwangerschapspigmentatie, ook wel bekend als een zwangerschapsmasker of melasma, manifesteert zich als donkere pigmentvlekken op het gezicht tijdens de zwangerschap. Deze vlekken ontstaan door een combinatie van hormonale veranderingen en blootstelling aan zonlicht, en kunnen een bron van zorg zijn voor veel aanstaande moeders, waaronder ikzelf. In combinatie met UVA-stralen heb je een gevaarlijke combinatie te pakken, als het op een zwangerschapsmasker aankomt. Vooral in de zomer komen vlekken door zwangerschap meer voor, omdat je vaker bent blootgesteld aan licht en hitte die de conditie kunnen verergeren. Het is een vorm van hyperpigmentatie, een teveel aan pigment in de huid. Ze verschijnen vooral op je voorhoofd, neus, wangen of nek. Sommige vrouwen hebben kleine vlekjes die op sproeten lijken, terwijl anderen een paar grotere, vlekkerige, confetti-achtige vlekken hebben. Het veroorzaakt geen symptomen zoals jeuk of pijn.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker? 

Het ontstaan van een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap. Een toename van oestrogeen- en progesteronniveaus kan leiden tot een overmatige productie van melanine, wat resulteert in hyperpigmentatie. Deze hormonale veranderingen beïnvloeden de structuur van de huid, die tijdens de zwangerschap mogelijk droger of vetter aanvoelt dan normaal. Bovendien kan de hoeveelheid pigment in de huid veranderen, resulterend in donkere strepen op de buik en pigmentvlekken in het gezicht. Hoewel vrouwen met een donkere huid een verhoogd risico hebben op pigmentvlekken, kunnen ook niet-zwangere vrouwen met een genetische aanleg of vrouwen die anticonceptie gebruiken, pigmentatieproblemen ervaren.

Hoe kan ik een zwangerschapsmasker voorkomen?

Als schoonheidsspecialiste begrijp ik de unieke behoeften van zwangere vrouwen en bied ik veilige en effectieve behandelingen voor zwangerschapspigmentatie.  Zonnebrandcreme is een van je beste wapens tegen een zwangerschapsmasker. Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw. Hiernaast is het belangrijk om gedurende de dag bij te smeren. Liefst royaal, om de twee uur. 

Houd buiten deze leidraad aan:

• Draag een hoofddeksel, zoals een petje of hoedje;
• Bescherm je huid altijd met sunblock;
• Breng de zonnebescherming om de twee uur opnieuw aan;
• Vermijd de zonnestralen: probeer tussen 10u ‘s ochtends en 2u ‘s middags uit de zon te blijven, wanneer de zon het sterkst is.

Daarnaast zijn er nog enkele tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen
• Gebruik huidverzorgingsproducten met antioxidanten: Kies producten met ingrediënten zoals vitamine C, vitamine E en niacinamide om je huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
• Hydrateer je huid: Houd je huid gehydrateerd met een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype.
• Eet een gezond dieet: Zorg voor voldoende inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten en noten, om je huid van binnenuit te voeden en te beschermen.

Zwangerschapsmasker behandelen

Normaal gesproken vervagen de vlekken ongeveer zes maanden na de bevalling. Het is echter belangrijk op te merken dat de kans op terugkeer van het zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap groot is. Daarom is het van essentieel belang om in eerste instantie de vorming van een zwangerschapsmasker te voorkomen. In zeldzame gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker helemaal niet meer, in dat geval is het raadzaam een huidtherapeut te raadplegen.

Het is niet nodig om melasma onbehandeld te laten totdat je weer zwanger wordt. Tijdens de zwangerschap kunnen milde peelings, lichttherapie en microdermabrasie helpen om de vlekken te verminderen en te voorkomen. Na de bevalling kun je in overleg, overwegen om een intensievere peeling te proberen. AHA (alfa-hydroxyzuren) kunnen de intensiteit van de vlekken verminderen door de huidvernieuwing te versnellen, waardoor het ongewenste pigment sneller verdwijnt. Een reiniger met melkzuur kan ook helpen bij de behandeling van een zwangerschapsmasker. Melkzuur is mild genoeg voor de meeste huidtypen en zal de huid niet uitdrogen. Tot slot is vitamine C een krachtige antioxidant die pigmentvlekken vermindert en de huidteint egaliseert."

Als eigenaresse van Schoonheidssalon Beautique Myrèn in Deventer bied ik de ideale oplossing voor zwangerschapspigmentatie aan vrouwen in verwachting in en rondom Deventer. Ben jij een vrouw die last heeft van zwangerschapspigmentatie en verlangt naar een stralende huid tijdens je zwangerschap? Neem contact met mij op voor meer informatie en ontdek hoe ik jou kan helpen om te stralen tijdens deze bijzondere tijd in je leven.